[pošta]             Vaječný salát...


    Rozhodně jsem si nemyslel, že v Zeměměřiči budeme zveřejňovat kuchařské recepty. Možná nějakou vyhlášenou profesní specialitku můžeme umístit na zeměměřický server na WWW. Pro tentokrát uděláme vyjímku a zveřejníme recept, který si někde opsal jeden náš čtenář. Přejeme vám všem krásné jaro, hodně zdraví, práce a pohody na pracovišti i doma. A sejde-li se vám po velikonocích hodně vajec, jistě příjde vhod náš recept. Polahodí svým jazykem i vašemu uchu. Za přečtení stojí třeba jen kvůli jazyku.
  (rp)

VAJEČNÝ SALÁT VELIKONOČNÍ
   Když mnoho vajec vykoledovaných v rodině jest, znechutí se je jísti, neb na tvrdo vařená jsou. Pak je oloupeme, na tenké plátky nakrájíme a lžící oleje s octem smíšeného zakapeme. Jednu malou cibulku drobně usekáme, lžicí cukru hrubě tlučeného zasypeme a odležeti necháme, až šťávu pustí a s cukrem se smísí. Pak okurku láčenu též na kousíčky nasekáme a to vše s vejci a olejem zaleželými i cibulkou smísíme. Směs tu doplniti můžeme několika lžícemi smetany husté, kterou jsme mírně ukysati nechali. Promíchávati musíme opatrně, abychom plátky vajec nepolámali. To celé do sklepa chladného na hodinu uložíme, když podle chuti přisolili a připepřili pepřem tlučeným. Pak na misky salátové klademe a listem salátu, na trhu-li už jest, přizdobíme. Též paradajkou naloženou zdobiti můžeme. K vínu neb jako předkrm podáváme.
  (pl)


Z časopisu Zeměměřič č. 4/99         [Různé]     [Server]